3 Eylül 2013 Salı

ACI BİBERİN YANMASINI EN İYİ NE GEÇİRİR ?

Kapsaisin Nasıl Etki Eder ?
Biberler içlerinde bulundurdukları kapsaisin maddesi nedeniyle yakıcıdırlar yani bibeler aslında acı değildir yakıcıdır.Öncelikle bunu öğrendikten sonra buna neyin neden olduğunu ve nasıl geçirileceğini öğrenelim.Biberin bu kadar yakıcı olmasının sebebi içerisinde bulunan kapsaisin maddesindendir.Bu madde biberin temel yapısında bulunduğu gibi en yoğun olarak çekirdeklerinde ve çekirdekleri besleyen zar kısmında bulunmaktadır.
Bu kapsaisin maddesi yağ bazlı bir maddedir.Yağ bazlı maddeler en iyi ,yağ bazlı yada alkol içeren maddeler tarafından temizlenirler. Çivi çiviyi söker mantığı.Bu nedenle biberden diliniz yandığı zaman içtiğiniz su yada yediğiniz domates bir çözüm sağlamayacaktır.Su belli bir miktar soğuk olduğu için kısa süreli rahatlama yapacak , domateste yağın az bir kısmını absorb edeceği için sizi gene kısa süreli olarak rahatlatacaktır.Kesin çözüm istiyorsanız dilinizin yanmasını geçirmek için en iyi şey süttür.Diliniz yandığı zaman ilk yapmanız gereken şey süt içmek olmalıdır.Çünkü sütte yağ bazlıdır ve kapsaisini çözerek ortamdan uzaklaştırabilir.Bunun yanında eliniz yandığında yapabileceğiniz en iyi şey zeytin yağı ile yada başka bir yağ ile elinizi temizlemektir.Bu şekilde kapsaisin maddesini elinizden uzaklaştırabilirsiniz.Ben ne bilirim ki dememek için bundan sonra  acı biber yiyerek yanma ardına ilk işiniz süt içmek olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder