2 Eylül 2013 Pazartesi

KOLA İÇİNE MENTOS ATMAK

Kola içine mentos atma işlemi sonucu kolanın fışkırması

Neredeyse hepimiz bu duruma bir şekilde şahit olmuşuzdur.Kolanın içine mentos atıldığı zaman gerçekleşen delice köpürmeye.Peki hiç bunun nasıl gerçekleştiğini düşündünüz mü ?
Mesala kola içine mentos atmak değilde şeker atarsanız gene aynı sonuçla karşılaşırsınız.Kola bir anda deli gibi köpürüp fışkırmaya başlar.Evet bunun bir sebebi olmalı ? Kolanın bu şekilde köpürmesini tetikleyen bir şey olmalı.İçine taş atsak bu kadar köpürmez demek ki içine bir şey atıldığından dolayı olmuyor bu köpürme.Peki o zaman neden dolayı oluyor ? Bu konuyu yazmak az önce anlattığım kahve falı gerçekleri konusunda
ABSORBLAMA

bahsettiğim bir şeyden dolayı aklıma geldi ve unutmadan yazayım istedim.Sizleri daha fazla merakta bırakmadan söyleyeyim.Bu köpürmenin tek nedeni mentos ve şeker gibi maddelerin girintili çıkıntılı yüzeyleri.Bu yüzeyleri sayesinde absorb yapabiliyorlar.Bu girintili çıkıntılı yüzeyler gözle görülemeyecek kadar ufaklar ama üzerine yapışan kola gibi içinde sıkıştırılmış gaz bulunan bir madde için yeterli bir alan.Bu boşluklara giren gaz kabarcıkları bir süre içerisinde burayı terk ediyor ve kola içerisinden ayrışmış oldukları için yüzeye çıkmaya çalışıyorlar.Bu durumun çok kısa süre içerisinde defalarca olduğunu düşünürsek , bu ani köpürmenin ve fışkırmanın nedenini de anlamış oluruz.Bundan sonra kola içine metos atıldığında neden köpürdüğünü biliyor olacağız ve ben ne bilirim ki demek zorunda kalmayacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder